Možda ste primijetili da kada dođe zima i hladno vrijeme, vaša koža počne izgledati malo lošije. Promjena boje, mrlje, crvenilo, gruba tekstura, suhoća – popis kao da nema kraja. Koža čak može djelovati oštećeno, a kožna barijera narušena. Ovo nije ništa neuobičajeno, ali može biti neugodno – u ovom blogu ćemo objasniti zašto se to događa i što možete učiniti u vezi toga.

 

Što se događa s kožom zimi?

 

  1. Postaje više suha.

Kao i na vrhuncu ljeta, koža je sklonija isušivanju – zimi se to događa zbog hladnog zraka vani, suhog zraka (centralno grijanje) unutra i promjene temperature pri prelasku iz jednog prostora u drugi. Gornji sloj kože (epiderma) sve će se više boriti da zadrži vlagu, isušuje se i ponekad ljušti.

 

  1. Koža postaje tanja.

Izloženost vanjskim faktorima u proljeće i ljeto postupno čini kožu malo debljom tijekom tih godišnjih doba, ona to čini kako bi se zaštitila i zadržala vlagu u toplini. Zimi nema tog problema, ali zato dolazi do drugog problema – koža se počinje tanjiti jer nema više problem s toplinom.

 

  1. Hladnoća

Vanjska hladnoća slabi kožnu barijeru, a isto tako i suhoća kože dovodi do slabljenja barijere. Kožna barijera normalno štiti kožu od UV zraka, onečišćenja i oštećenja. Hladnoća to razgrađuje, što dovodi do oštećenja kože zimi.

 

Što možete učiniti?

 

1) Hidratacija

Hidratacija je još važnija zimi. Koristite bogatiju kremu nego ljeti, ako primijetite da je vaša koža manje hidratizirana nego inače. Bolja hidratacija znači i jaču kožnu barijeru. Također, kada pomislimo na hidrataciju, obično mislimo samo na vlaženje kože. Ne zaboravite i na hidrataciju iznutra! Unutarnja hidratacija jednako je važna kao i vanjska – možda ćete biti manje skloni piti hladnu vodu zimi. Ako je tako, pijte puno biljnog čaja ili tople vode s limunom.

 

2) Prilagodite rutinu čišćenja

 

Zimi malo ublažite čišćenje kože. Ionako ne preporučujemo čišćenje agresivnim umivalicima i tonerima, a osobito zimi. Svakako ako osjetite da vam je koža više suha, odaberite hidratantne kremaste umivalice i tonere koji će biti nježni prema vašoj koži.

 

3) SPF

 

Ovo ne bi bio Rosalique članak a da ne spomenemo koliko je SPF jako važan! Koristite SPF zimi, pogotovo jer će vaša koža biti tanja, a kožna barijera slabija u hladnijim mjesecima. Trebat će vam dodatna zaštita. Rosalique ima SPF 50, koji pruža dnevnu zaštitu tijekom cijele godine.

 

4) Zaštita

 

Fizički zaštitite lice velikim šalom ili visokim ovratnikom. Pogotovo ako imate osjetljivu kožu sklonu rozaceji, vaša će koža snažno reagirati na prijelaz između hladnoće i suhe topline izvana i iznutra, pa želite promjenu učiniti što nježnijom.

 

5) Zimski sjaj

 

Možete koristiti malu količinu Rosaliquea kao savršenu toniziranu hidratantnu kremu za stvaranje ujednačenijeg, glađeg i blistavijeg tona kože.

 

Hladni, sivi zimski mjeseci ne moraju biti kraj sjajne kože! Samo slijedite ove jednostavne savjete i sjajit ćete tijekom cijele godine. Probajte Rosalique i uočite razliku već danas!